19.3 C
London
Tuesday, August 16, 2022

Αυτά είναι τα 9 μέτρα για τους πυρόπληκτους – Οι εργαζόμενοι που θα λάβουν άμεσα έως 718 ευρώ

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

[ad_1]

Το υπουργείο Εργασίας, εξήγγειλε μια δέσμη 9 μέτρων για τους εργαζόμενους που έμειναν χωρίς δουλειά μετά την καταστροφή των επιχειρήσεων από τις φωτιές πανελλαδικά δίνοντας έμφαση στους πυρόπληκτους της Βόρειας Ευβοίας.

Ειδικότερα, για όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά:

Καταβάλλεται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Επιπροσθέτως, για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, παρέχεται η δυνατότητα για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού. Δηλαδή οι επιχειρηματίες των πυρόπληκτων περιοχών που μπορούν να μη βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας μέρος η το σύνολο των εργαζομένων τους, για διάστημα έως και 3 μηνών. Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα λαμβάνουν για 3 μήνες το ποσό των 534 ευρώ.

Επιπλέον σε όλους τους πυρόπληκτους της επικράτειας που έμειναν χωρίς δουλειά γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν υπέστησαν μερική η ολική καταστροφή αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας θα χορηγηθεί το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων) .

Για να ενεργοποιηθεί η παροχή θα πρέπει με σχετική αιτήσή τους να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα για τους ανέργους των πυρόπληκτων περιοχών της Ευβοίας ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.

Επίσης ανανεώνεται αυτόματα η Δήλωση Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.

Ακόμη, διπλασιάζεται από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παροχών του ΟΑΕΔ στο τρέχον Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 2022 και στο επόμενο πρόγραμμα 2022-2023.

Παράλληλα λαμβάνονται μέτρα για την αναστολή καταβολής εισφορών και δόσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, για επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά και για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών:

-Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι 31 Ιουλίου 2021 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις

– Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021 και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις

– Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 ως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους ξεκινά από Φεβρουάριο 2022 με εξόφληση ως και Φεβρουάριο 2024.

Αναφερόμενος στα μέτρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι δεν αισθάνεται υπερήφανος για τα μέτρα αλλά είναι καθήκον της Πολιτείας να συνδράμει τους πληγέντες στα πλαίσια του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ ενώ για την απονομή σύνταξης στην οικογένεια του αδικοχαμένου εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες.

ΟΠΕΚΑ: Χορηγούνται εφάπαξ 6.000 ευρώ στους εγκαυματίες

Πάσης φύσεως φάρμακα διασφαλίζουν τα υπουργεία υγείας και εργασίας για όλους τους εγκαυματίες- πυροσβέστες, εθελοντές θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών. Συγκεκριμένα παρέχονται επουλωτικά και αναπλαστικά σκευάσματα (γέλες σιλικόνης, ενυδατικές αλοιφές, αντηλιακές αλοιφές, προϊόντα αντισηψίας), επιθέματα (σιλικόνη, γάζες), ελαστικά και πιεστικά ενδύματα ενώ διασφαλίζεται η απαραίτητη κατ’ οίκον νοσηλεία, συμπεριλαμβανομένων και των φυσιοθεραπειών και λοιπών θεραπειών αποκατάστασής τους, μέσω του Μητρώου εγκαυματιών του ΕΟΠΥΥ το οποίο συστάθηκε με το ν. 4626/2019.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 6.000 ευρώ στα άτομα που τραυματίστηκαν λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα. Ειδικότερα, θα χορηγηθεί από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), οικονομική ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ σε όσους υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών και νοσηλεύτηκαν για χρονικό διάστημα άνω των 48 ωρών ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία.

Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, ενώ η διαδικασία των αιτήσεων και ειδικότερες προϋποθέσεις θα εξειδικευθούν με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

[ad_2]

- Advertisement -spot_imgspot_img
Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news
- Advertisement -spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ