25.9 C
London
Thursday, August 18, 2022

Αυτή είναι η τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο της εμφάνισης της άνοιας

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

[ad_1]

Το επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition παρουσίασε μία έρευνα που αναφέρει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να έχει σημαντικές πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρή ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος, που καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, αργότερα στη ζωή. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες, χρησιμοποίησαν δεδομένα 493.888 ατόμων, ηλικίας 40 έως 69 ετών, που είχαν καταγραφεί σε βρετανικό biobank.

«Η κατανάλωση του κρέατος εκτιμήθηκε μέσα από ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για τις διατροφρικές συνήθειες στην αρχή της έρευνας και από επαναλαμβανόμενες, 24ωρες διατροφικές αξιολογήσεις. Τα περιστατικά άνοιας όλων των αιτιών, που περιλαμβάνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια, εντοπίστηκαν από τα ψηφιακά αρχεία νοσοκομείων και τα αρχεία θνησιμότητας », γράφουν οι ερευνητές. Όσο για τη σύνδεση κάθε τύπου κρέατος με κάθε αποτέλεσμα άνοιας, εκτιμήθηκαν με τη χρήση μοντέλων αναλογικού κινδύνου του Cox.

Τα περιστατικά άνοιας που αναδείχθηκαν λοιπόν, μέσα σε μία μέση περίοδο παρακολούθησης οκτώ ετών, ήταν 2.896. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αρκούσε η κατανάλωση μίας μερίδας επεξεργασμένου κρέατος, μόλις 25 γρ. την ημέρα -ποσότητα που αναλογεί περίπου σε 2 φέτες μπέικον-, για να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας κατά 44% σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

Από την άλλη, η κατανάλωση μη επεξεργασμένων πουλερικών δεν φάνηκε να έχει σημαντικές συσχετίσεις με την εμφάνιση άνοιας. Ωστόσο, το μπέικον, τα λουκάνικα, τα κονσερβοποιημένα κρέατα και γενικά τα αλλαντικά και τα προϊόντα χοιρινού κρέατος, συνδέονταν με μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του κινδύνου για άνοια.

Σημειώνεται ότι οι άνδρες φαίνεται ότι επηρεάζονται περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που σχετίζονται με τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες που ανέπτυξαν άνοια, απέδειξαν παρόμοιες συμπεριφορές και γενετικά πρότυπα μεταξύ τους. Αυτή η ομάδα ήταν συνήθως ηλικιωμένοι, άνδρες, καπνιστές, αδρανείς, παχύσαρκοι, οικονομικά ασταθείς και λιγότερο μορφωμένοι. Επίσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας και ένα γονίδιο ανεξάρτητα συνδεδεμένο με την άνοια.

Το κρέας που μας προστατεύει από την άνοια

«Σε όλο τον κόσμο, η συχνότητα εμφάνισης άνοιας αυξάνεται και η διατροφή ως τροποποιήσιμος παράγοντας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής και διδακτορικός φοιτητής Huifeng Zhang. «Η έρευνά μας προσθέτει στον αυξανόμενο αριθμό στοιχείων που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο μιας σειράς μη μεταδοτικών ασθενειών», προσθέτει.

Από την άλλη, τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (όπως το βόειο και το χοιρινό κρέας) μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σχετικής ασθένειας. Ειδικότερα, η κατανάλωση 50 γρ. ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας κατά 19%.

«Απαιτείται περαιτέρω επιβεβαίωση, αλλά η κατεύθυνση των επιδράσεων συνδέεται με τις τρέχουσες οδηγίες υγιεινής διατροφής που υποδηλώνουν ότι η χαμηλότερη κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να είναι επωφελής για την υγεία» καταλήγουν οι συγγραφείς.

[ad_2]

- Advertisement -spot_imgspot_img
Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news
- Advertisement -spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ