13.8 C
London
Thursday, June 30, 2022

Α.Τσίπρας: «Πάρτε πίσω σήμερα την ελάχιστη βάση εισαγωγής»

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

[ad_1]

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί καθόλου στην πανδημία και θα αφιερώσει αποκλειστικά την ομιλία του σε όσα συμβαίνουν στην παιδεία, κατηγορώντας τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και την υπουργό Νίκη Κεραμέως ότι είναι «παιδιά των κολλεγίων που δεν πέρασαν τη βάσανο των πανελληνίων» και δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό για τους μαθητές.

«Επί 45 λεπτά ο κύριος Μητσοτάκης διαβάζει πολύ ωραία τσιτάτα και αποφθέγματα μεταξύ άλλων που του έχουν γράψει οι λογογράφοι του, δεν μπόρεσε όμως να μιλήσει για την ουσία. Και η ουσία σήμερα είναι ότι χιλιάδες νέα παιδιά και οικογένειες τους βρίσκονται απέναντι σε μια δραματική προοπτική, σε ένα πολύ σκληρό δίλημμα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν προοπτική ένταξής στο δημόσιο πανεπιστήμιο για να σπουδάσουν, βρίσκονται σε ένα πραγματικό δίλημμα για το αν θα πρέπει να βρουν την οικονομική δυνατότητα να βγουν στο εξωτερικό ή να πάνε σε κάποιο κολέγιο αμφιβόλου αξίας εκπαιδευτικών δυνατοτήτων. Αυτό είναι το βασικό θέμα» ανέφερε ο κ. Τσιπρας.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον κατηγόρησε ότι δεν απάντησε επανειλημμένα σε ερωτήσεις του για το ζήτημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. «Σας εγκαλώ με ρωτήσεις την ώρα του πρωθυπουργού τις οποίες αρνηθήκατε να απαντήσετε τρεις φορές αν δεν κάνω λάθος, στο τέλος μας είπατε για να μη χαλάσετε δήθεν την ηρεμία των υποψηφίων και έρχεστε σήμερα εδώ εκ των υστέρων και μας κουνάτε το δάχτυλο. Επειδή θεωρώ ότι είναι μείζον ζήτημα για το μέλλον των παιδιών μας θα ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό σήμερα. Θα βρούμε το χρόνο να μιλήσουμε για την πανδημία, που όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα ρίχνετε την ευθύνη στους πολίτες και όταν πέφτουν πανηγυρίζετε».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά μια κυβέρνηση αλλάζει το σύστημα εισαγωγής και το εφαρμόζει την ίδια χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει την αλλαγή την ίδια χρονιά, όλες έδωσαν ένα τράτο προσαρμογής.

Την πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία των πανελλαδικών εξετάσεων, για τα παιδιά αυτά, βάζετε κόφτες και κρυφούς κόφτες και τους στερείτε τη δυνατότητα να πάνε σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι η μεγαλύτερη μείωση εισακτέων από την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστημίου. Δεν υπήρξε μεγαλύτερη από το 1837» είπε ο κ. Τσιπρας.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η σκοπιμότητα της κυβέρνησης δεν είναι η μεταρρύθμιση, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα είχε οριστεί βάση και στα ιδιωτικά κολλέγια.

​​​​​​​«Δεν είναι ο πόνος σας μην τυχόν και έχουμε πτυχιούχους που δεν θα γράψουν καλό βαθμό, γιατί αν ήταν αυτό θα ορίζατε βάση εισαγωγής και στα ιδιωτικά κολέγια. Εκεί δε βάλατε βάσης αγωγής, εκεί μοναδική βάση εισαγωγής είναι οικονομική δυνατότητα των γονιών των υποψηφίων φοιτητών. Και έρχομαι και συμπεραίνω έχετε άγνοια για το τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο γιατί ουδέποτε φοιτήσατε αμφότεροι σε αυτό, δεν ξέρετε τι σημαίνει πανελλαδικές εξετάσεις γιατί δεν περάσετε ποτέ αυτή την βάσανο. Παιδιά του κολλεγίου ήσασταν που είχαν την οικονομική δυνατότητα οι γονείς τους -και καλώς την είχαν – να πάτε κατευθείαν στο εξωτερικό».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσιπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την ΕΒΕ που έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις. «Ελάτε στο και στο και πέντε και συναινέσετε σε κάτι που δεν θα σας κάνει κακό. Πάρτε πίσω σήμερα την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Δεχτείτε την δική μας τροπολογία. Δεν θέλετε την δική μας τροπολογία, καταθέστε μία δική σας και πάρτε πίσω την ελάχιστη βάση εισαγωγής» είπε.

Κλείνοντας την ομιλία του δεσμεύθηκε ξανά για την κατάργηση της ΕΒΕ και την παροχή δυνατότητας επανακατάθεσης μηχανογραφικού για τους φοιτητές που αποκλείστηκαν.

​​​​​​​«Η εκτίμησή μου είναι ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι μια χρονιά με ραγδαίες και έντονες πολιτικές εξελίξεις. Γι’ αυτό και δεσμεύτηκα και δεσμεύομαι ξανά λέγοντας ότι με το που θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας, εάν σε ένα χρόνο από σήμερα συμβεί αυτό, προφανώς δεν μπορεί κανείς να κουβαλάει για πολλά χρόνια, θα καταργήσουμε αυτή την αθλιότητα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και να θεραπεύσουμε τις αδικίες.

Θα ανοίξουμε παράλληλα μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ελάχιστης βάσεις εισαγωγής. Δεν θα πάρουν τη θέση κανενός άλλου γιατί θα μείνουν χιλιάδες κενές θέσεις σχολές.

​​​​​​​Τα τμήματα που θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογράφους υποψήφιος είναι όσα δεν τους είχαν δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω της ειδικής βάσεις του 2021. Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν την πρόσβαση θα τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021. Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που δίνει η κυβέρνηση σας.

​​​​​​​Όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή, ούτε ένας φοιτητής που μπορεί να σπουδάσει το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν θα μείνει εκτός. Και δεν θα χρησιμοποιήσουμε δήθεν αποφάσεις ιδρυμάτων για να κόψουμε νέος και νέους και αντί για 77.000 θέσεις να δώσουμε 50.000 οι 60.000 όπως κάνετε εσείς φέτος. Άρα τον Ιούλιο του 22 εφόσον είμαστε στην διακυβέρνηση του τόπου η δέσμευσή μας είναι ότι θα ανοίξουμε ένα παράλληλο μηχανογραφικό».

[ad_2]

- Advertisement -spot_imgspot_img
Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news
- Advertisement -spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ