Α.Τσίπρας σε ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: «Το επόμενο διάστημα η δυσαρέσκεια θα εντείνεται – Δεν θα πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο»

0
33


Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για περίοδο έντονης και ταχείας κυβερνητικής φθοράς.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι τις τελευταίες 45 μέρες, από «το γλέντι στην Ικαρία και μετά «έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της κυβερνητικής αξιοπιστίας» και πρόσθεσε ότι η «συσσωρευμένη κούραση των πολιτών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστεί από τα συστημικά καλοπληρωμένα ΜΜΕ».

Παράλληλα, τόνισε ότι όσο περνά ο καιρός θα βαθαίνει η δυσαρέσκεια των πολιτών. «Ως προς τη πανδημία είναι προφανές ότι επιχείρησαν να δοξαστούν ακόπως. Μόνο και μόνο επειδή πήραν την απόφαση του πρώτου lockdown. Πράγματι λοιπόν πέρυσι την Άνοιξη, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, πήγαμε καλά, ακριβώς επειδή ο ιός δεν πέρασε στη κοινότητα.

​Ωστόσο από το άνοιγμα του τουρισμού δίχως σχέδιο μέχρι την ιδεοληπτική στάση μη ενίσχυσης του ΕΣΥ και τον απόλυτο ερασιτεχνισμό στο σχεδιασμό επιδημιολογικής επιτήρησης, έχουμε σήμερα, ένα χρόνο μετά, οδηγηθεί σε ένα παρατεταμένο και αναποτελεσματικό lockdown πέντε μηνών, το πιο παρατεταμένο στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό που αισθάνεται να ζει ο μέσος πολίτης είναι ένα παρατεταμένο θέατρο παραλόγου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας ασκώντας δριμεία κριτική για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας:

«Είναι απαραίτητο να επιμείνουμε στην ανάγκη ενός άλλου μοντέλου αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι ευθύνες για το ΕΣΥ είναι συντριπτικές. Δημιουργική λογιστική στις κλίνες ΜΕΘ – Καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού – Φιάσκο με την επιστράτευση 200 ιδιωτών ιατρών επειδή δεν προσέλαβαν επί έναν χρόνο ούτε έναν μόνιμο – Στο απυρόβλητο οι ιδιωτικές κλινικές. Σήμερα στο Bloomberg δημοσιεύεται η πτώση της χώρας κατά 20 θέσεις στον πίνακα των χωρών για τη διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ένταση του αυταρχισμού και λέγοντας ότι καταφεύγει σε αυτόν ως το τελευταίο στάδιο των αδιεξόδων της.

​«Ο διχασμός είναι το ύστατο όπλο των αποτυχημένων. Η επιλογή της αστυνομικής βίας εντάσσεται στο δόγμα νόμος και τάξη για την προσέλκυση συντηρητικών ακροατηρίων. Ακόμη και αυτό όμως τους γύρισε μπούμεραγκ, με τα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη».

Τσίπρας για Προανακριτική για Παππά: Ειδικό Δικαστήριο χωρίς στοιχεία

Αναφορικά με την Προανακριτική για τον Νίκο Παππά, η οποία θα διεξαχθεί αύριο, Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για δεύτερο ειδικό δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία. «Ο Μητσοτάκης όσο φθείρεται τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να αξιοποιεί την πανδημία προκειμένου να προχωρά απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

​«Από τα σκάνδαλα Σκοιλ Ελικικου του κ. Βρούτση ως τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων της κας Νικολάου, τις υπερτιμολογήσεις Πατούλη και από τις αναθέσεις Μηταράκη ως το σκάνδαλο Κεραμέως με τη CISCO. Από όπου και να το πιάσεις βρωμάει. Αυτή η κυβέρνηση όμως, έχει το θράσος να εγκαλεί διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις σκανδάλων», σημείωσε.

Τσίπρας για Σχέδιο Ανάκαμψης: Προσχηματική η διαβούλευση της κυβέρνησης

Ασκώντας δριμεία κριτική για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η τραγική κατάσταση θα αποκαλυφθεί «μόλις πέσει το πέπλο της ψευτοστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων». Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Οικονομίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν οργάνωσε καμία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση.

​«Φτάσαμε στο σημείο το σχέδιό της να βρίσκεται στα χέρια Γερμανών ευρωβουλευτών αλλά όχι στα χέρια των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Και σε αυτό το σημείο υπάρχουν ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα :

Γιατί η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει επιλεκτικά, σε ευρωπαϊκά όργανα ή και μέσω διαρροών, το Σχέδιο, πολύ πριν το παρουσιάσει και συζητήσει επισήμως, πλήρως και λεπτομερώς στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή; Ποια εικόνα του σχεδίου έχει ο Γερμανός ευρωβουλευτής που δεν έχουν οι Έλληνες βουλευτές και ο ελληνικός λαός; Τι νόημα θα έχει η παρουσίαση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή, και η προσχηματική διαβούλευση, ενός Σχεδίου προαποφασισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Σήμερα ο κος Μητσοτάκης ενέκρινε από το υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για το σε ποιους φίλους και ημέτερους θα μοιράσει τα κονδύλια. Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης. Και σε κάθε περίπτωση έτσι δεν εξασφαλίζεται ισχυρή και συμπεριληπτική ανάπτυξη.

​Η λεία κάποιων επιχειρηματικών ομίλων ίσως αλλά όχι η ισχυρή ανάπτυξη. Στο τέλος του 2021 αναμένεται οι άνεργοι να ξεπεράσουν τους 1,3 εκ. Και ο Μητσοτάκης μιλά με στόμφο για 200.000 θέσεις εργασίας σε βάθος εξαετίας. Είναι σαν τους πανηγυρισμούς του, πέρυσι το καλοκαίρι, ότι βγήκε νικητής με τη πανδημία και ξεμπερδέψαμε οριστικά από τον ιό», τόνισε αναφορικά με το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

«Να είμαστε προσεκτικοί στις δημόσιες εμφανίσεις»

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επισημάνσεις για το είδος αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. «Το επόμενο διάστημα η δυσαρέσκεια θα εντείνεται. Δεν θα πέσει όμως η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας και η συντεταγμένη αντιπολίτευση από την πλευρά μας είναι οι κρίσιμοι παράγοντες. Χρειάζεται: Υπομονή. Επιμονή. Σχέδιο. Επιλογή αντιπολιτευτικών στόχων σε σύνδεση με την κοινωνία, με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο», σημείωσε και συνέστησε μεγάλη προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις των στελεχών του κόμματος. «Καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη να συνδυάσουμε την αυστηρή κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις που αγγίζουν την κοινωνία», κατέληξε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ