Γ.Χάμπερμας: Αρνείται να παραλάβει το βραβείο ιδρύματος των ΗΑΕ

0
103


Ο διάσημος Γερμανός φιλόσοφος, Γιούργκεν Χάμπερμας αρνήθηκε τον τίτλο της «Πολιτιστικής προσωπικότητας της χρονιάς» και το χρηματικό έπαθλο που τον συνοδεύει, με τους διοργανωτές του λογοτεχνικού βραβείου Σεΐχης Ζαγιέντ να εκφράζουν την λύπη τους.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, που εστάλη χθες, από τον εκδοτικό οίκο του Suhrkamp στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Χάμπερμας, ηλικίας σήμερα 91 ετών, λέει ότι το να αποδεχθεί το βραβείο και το χρηματικό ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ντιρχάμ (περίπου 226.00 ευρώ) θα ήταν μια «κακή απόφαση» και ότι θα «βάλει τέλος» σε αυτό.

«Δεν είχα ενημερωθεί για τον στενό δεσμό μεταξύ του ιδρύματος που απονέμει το βραβείο στο Άμπου Ντάμπι και το πολιτικό σύστημα» των Εμιράτων, συμπλήρωσε.

«Το βραβείο Λογοτεχνίας Σεΐχης Ζαγιέντ λυπάται για την απόφαση του Γιούργκεν Χάμπερμας (…), όμως τη σέβεται», επισημαίνει το ίδρυμα σε ένα δελτίο τύπου.

«Το βραβείο ενσαρκώνει τις αξίες της ανεκτικότητας, της γνώσης και της δημιουργικότητας οικοδομώντας γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών και θα συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπληρώνει.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται συχνά από ΜΚΟ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εχθρότητα προς την ελευθερία της έκφρασης και μισαλλοδοξία προς κάθε αντίθετη πολιτική γνώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ