Θρόμβωση: Τα ανησυχητικά συμπτώματα της – Ποιοι πρέπει να προσέξουν πριν το εμβόλιο

0
56

[ad_1]

Μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19 η θρόμβωση ήρθε και πάλι στο προσκήνιο.

Τι είναι η θρόμβωση

«Θρόμβωση είναι το πήξιμο του αίματος μέσα στα αγγεία, τις αρτηρίες και της φλέβες. Αν ο θρόμβος που δημιουργείται μεταφερθεί και φράξει κάποιο αγγείο που έχει μικρότερη διάμετρο από τον θρόμβο, τότε μπορεί να στερήσει την παροχή αίματος σε ένα συγκεκριμένο όργανο που αρδεύει» εξηγεί στο Sputnik ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος και καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ανάλογα με το όργανο που μπορεί να υποστεί θρόμβωση, θα υπάρχουν και αντίστοιχα συμπτώματα, τα οποία θα είναι εμφανή. Μπορεί να γίνει στα πνευμόνια, στα πόδια, στο κεφάλι, αναφέρει ο ειδικός, όπως γράφει ο Λάμπρος Ζαχαρής.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα για θρόμβωση

Μουδιάσματα, έντονοι πονοκέφαλοι, εμετοί, μουδιάσματα σε κάποιο σημείο του σώματος, μπορεί να δημιουργήσουν την υπόνοια κάποιου θρομβοεμβολικού επεισοδίου στο κεφάλι.

«Αν για παράδειγμα γίνει στο κεφάλι, θα έχουμε τις εκδηλώσεις ενός εγκεφαλικού επεισοδίου με πονοκέφαλο, με παράλυση, διαταραχές στην ομιλία, παράλυση χεριού ή ποδιού, ανάλογα με το ποιο σημείο του εγκεφάλου θα προσβληθεί από τη θρόμβωση» εξηγεί ο κ. Σπαντιδέας.

Αν γίνει στον πνεύμονα, τότε μιλάμε για πνευμονική εμβολή. Ο πνεύμονας θα στερηθεί μεγάλο μέρος του αίματος. Αυτό θα εκδηλωθεί με δύσπνοια, βήχα, πολλές φορές αιμόπτυση και μπορεί να καταλήξει στον θάνατο, προσθέτει ο καθηγητής.

Αν έχουμε θρόμβωση στα πόδια, όπως οι θρομβφλεβίτιδες που αποτελούν τη συχνότερη μορφή θρομβώσεων, «δεν έχει τόση μεγάλη σημασία και αξία αν και εφόσον ο θρόμβος παραμείνει στη θέση του και δεν παρασυρθεί από το αίμα ώστε να κάνει πνευμονική εμβολή. Τέτοια σημάδια θα εκδηλωθούν με έναν πόνο ή ένα κοκκίνισμα στη γάμπα» αναφέρει ο κ. Σπαντιδέας και προσθέτει:

«Αν πραγματοποιηθεί θρόμβωση στην κοιλιακή χώρα, τότε είναι πιθανό να υπάρξει ένα πρήξιμο στην κοιλιά. Θα βουλώσει κάποιο ενδοκοιλιακό αγγείο και είναι πολύ πιθανό να επέλθει μια νέκρωση ενός σημείου του εντέρου».

Τι πρέπει να κάνουμε αν εντοπίσουμε συμπτώματα θρόμβωσης

Αν αντιληφθούμε τα συμπτώματα, τότε μπορούμε με τα κατάλληλα φάρμακα να αντιμετωπίσουμε τη θρόμβωση.

Ο ειδικός συνιστά την άμεση επικοινωνία με γιατρό.

«Μόνο με τη βοήθεια του γιατρού θα χορηγηθούν τα κατάλληλα φάρμακα ώστε να προλάβουμε την επιδείνωση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ποιοι πρέπει να προσέξουν πριν το εμβόλιο

«Πρακτικά δεν συνιστούμε κάποια ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα που θα εμβολιαστούν, όμως εστιάζουμε σε όσους έχουν κάποιο γονίδιο ή ιστορικό θρομβωσεων – εμβολών. Σε αυτά τα άτομα συνιστούν να κάνουμε εξέταση αίματος ώστε να δούμε αν ο κίνδυνος υπάρχει, είναι μεγάλος ή μικρός και ανάλογα να συστήσουμε το τι πρέπει να γίνει με τον εμβολιασμό του» τονίζει ο κ. Σπαντιδέας και προσθέτει:

«Ο περισσότερος κόσμος μετά το εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει πονοκέφαλο που όμως δεν οφείλεται σε θρόμβωση, αλλά στη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο».

Τι δείχνουν τα στοιχεία για εμβόλια και θρομβώσεις

Ο κ. Σπαντιδέας εμφανίζεται πάντως καθησυχαστικός καθώς η θρόμβωση από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνια.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca που ενοχοποιείται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ όλα τα άλλα εμβόλια γι’ αυτήν την επιπλοκή, έχει εξαιρετικά σπάνια συχνότητα εμφάνισης τέτοιων επεισοδίων. Πρόκειται για μία περίπτωση με επιπλοκές ανά 200.000 εμβολιασμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

[ad_2]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ