Ιταλός ΥΠΕΞ: «Ανάγκη σωστής εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων στην Αν.Μεσόγειο»

0
37


Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουiτζι Ντι Μάιο σχολίασε τις σχέσεις Ιταλίας και Κύπρου, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη σωστής εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το γεγονός ότι οι δύο χώρες ανήκουν στην οικογένεια της Μεσογείου αποτελεί την προϋπόθεση πάνω στην οποία χτίζουμε μια σχέση όλο και πιο ευρεία, αλλά και σύνθετη», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναπτύσσοντας το πλαίσιο γύρω από το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι επαφές του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Ντι Μάϊο δήλωσε ότι κατά την διάρκεια των επαφών που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά η πρόθεση για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, ιδιαίτερα σε στρατηγικούς τομείς όπως η Ενέργεια και οι Υποδομές, ενώ, όπως είπε, οι δύο πλευρές θα εργαστούν για τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ούτως ώστε να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στα ζητήματα που σχετίζονται με την Ευθύνη και αυτά της Αλληλεγγύης.

«Έχω επαναλάβει την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή μου στην Κύπρο. Προκλήσεις και μονομερείς πρωτοβουλίες εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι ανεκτές. Η Ιταλία παραμένει στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας, εναντίον κάθε μορφής παραβίασης των δικαιωμάτων τους», επεσήμανε, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό εξέφρασε την ικανοποίησή του για την Άτυπη Διάσκεψη 5+1 που θα πραγματοποιηθεί στην Γενεύη, λέγοντας ότι η Ιταλία απορρίπτει κάθε προσπάθεια που δεν ταυτίζεται με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ μίλησε για την ανάγκη σωστής εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων, ενώ τόνισε ότι η ιταλική πλευρά αναγνώρισε πλήρως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκέμβρη. «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε μια πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, κατόπιν και της σχετικής ανακοίνωσης από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ