11.4 C
London
Friday, October 15, 2021

Πέντε δικαστές ζητούν έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τον Κουφοντίνσ

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

[ad_1]

Πέντε δικαστές και εισαγγελείς, εκ των οποίων οι δύο είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών της ΕΔΕ, με αφορμή την χθεσινή έντονη διαμαρτυρία 41 δικαστικών λειτουργών από τον βαθμό του Αρεοπαγίτη έως του Πρωτοδίκη, για την πρωτοβουλία της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) να εκδώσει ανακοίνωση (24.2.2021), σχετικά με το μέλος της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έχει κατέλθει σε απεργία πείνας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι 41 δικαστικοί λειτουργοί καταλόγιζαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ, που έλαβαν την πρωτοβουλία να εκδώσουν την επίμαχη ανακοίνωση, ότι προβαίνουν σε υποδείξεις προς την πολιτεία, κάτι που υπερβαίνει τους σκοπούς της Ένωσης, ενώ παράλληλα αποδίδουν μη αντικειμενικότητα και μη αμεροληψία στην ενέργεια αυτή.

Τώρα, οι πέντε λειτουργοί της Δικαιοσύνης, στην ανακοίνωσή τους, κατ΄ αρχάς, επισημαίνουν ότι δικαστές της περιφέρειας δέχονται πρωτοφανείς επιθέσεις αναφορικά με τις δικαιοδοτικές τους κρίσεις τόσο του παρελθόντος, όσο και του μέλλοντος, στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα και μάλιστα οι υποδείξεις γίνονται από εξωδικαστικούς παράγοντες, κυβερνητικούς και μη.

Παρ΄ όλα αυτά, υπογραμμίζουν οι πέντε, η ΕΔΕ αντί «να υψώσει ανάστημα και φωνή υπεράσπισης των μαχόμενων Ελλήνων δικαστών, σιωπά για λόγους που δεν μπορούμε και δεν τολμούμε να κατανοήσουμε».

Και όλα τροχοδρομήθηκαν, συνεχίζουν οι πέντε, «μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε το προεδρείο, τόσο με την ανακοίνωση της 24.2.2021, με την οποία καλούσε την πολιτεία σε ενέργειες, κίνηση κείμενη εκτός των καταστατικών σκοπών της Ένωσης, όσο και με την αρθρογραφία του προέδρου της που στοχοποιούσε συναδέλφους ονομαστικά μεταξύ των άλλων».

Δεν παραλείπουν οι πέντε να επισημάνουν ότι «ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ο σκοπός της ενότητας και της ενδυνάμωσης της Ένωσης, είναι ο θεσμικός και καταστατικός τρόπος επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με ευθύνη του προεδρείου».

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι «έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με πρωτοβουλία των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε χρόνο που θα επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, με βάση τις καταστατικές προβλέψεις».

Η ανακοίνωση των πέντε

Το πλήρες κείμενο των πέντε δικαστών έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες έχει εκδηλωθεί μια απίστευτη και πρωτοφανής επίθεση στα θεμέλια της Δικαιοσύνης, τους δικαστές του πρώτου βαθμού που υπηρετούν σε περιφερειακούς δικαστικούς σχηματισμούς. Επιθέσεις με ευθείες καταγγελίες, για έκφραση δικαιοδοτικών κρίσεων, στο παρελθόν, αλλά και βεβαιότητα για μελλοντικές δικαιοδοτικές κρίσεις, οι οποίες εκφέρθηκαν ή θα εκφερθούν όχι με γνώμονα τον νόμο και την συνείδησή τους, αλλά με βάση υποδείξεις εξωδικαστικών παραγόντων, κυβερνητικών ή μη.

Και ενώ η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα έπρεπε αμέσως να υψώσει ανάστημα και φωνή υπεράσπισης των μαχόμενων Ελλήνων δικαστών, σιωπά για λόγους που δεν μπορούμε και δεν τολμούμε να κατανοήσουμε. Και όλα αυτά μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε το προεδρείο, τόσο με την ανακοίνωση της 24.2.2021, με την οποία καλούσε την πολιτεία σε ενέργειες, κίνηση κείμενη εκτός των καταστατικών σκοπών της Ένωσης, όσο και με την αρθρογραφία του Προέδρου της που στοχοποιούσε συναδέλφους ονομαστικά μεταξύ των άλλων.

Σήμερα η ευθύνη μας είναι βαριά για να μπορέσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να υπηρετήσει τους σκοπούς της και να δικαιώσει την μακρόχρονη ιστορία της. Και πρέπει να γίνει αυτό για να μην εκδηλωθούν διασπαστικές κινήσεις.

Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ο σκοπός της ενότητας και της ενδυνάμωσης της Ένωσης, είναι ο θεσμικός και καταστατικός τρόπος επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με ευθύνη του προεδρείου.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες οι αυθόρμητες κινήσεις δικαστών και εισαγγελέων με την έκδοση συλλογικών κειμένων με πλειάδα υπογραφών, που καλούν το προεδρείο να επανέλθει στα καταστατικά πλαίσια, υπερασπιζόμενοι στην ουσία την ταυτότητα της Ένωσης.

Έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με πρωτοβουλία των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε χρόνο που θα επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, με βάση τις καταστατικές προβλέψεις. Στην συνέλευση θα πρέπει να συζητηθούν τα προβλήματα και να ληφθούν οι αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την πορεία και την ενδυνάμωση της Ένωσης και θα υπερασπίσουν την Δικαιοσύνη και τους Δικαστές και Εισαγγελείς.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν ως υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, να αναλάβουμε ενωτική πρωτοβουλία για την συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών για την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος ΔΣ ΕνΔε,

Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης, μέλος ΔΣ ΕνΔΕ,

Ευστάθιος Βεργώνης, Αντεισαγγελέας Εφετών,

Βασίλειος Πορτοκάλης, Εφέτης και

Μαρία Μπουτάκη, Πρωτοδίκης».[ad_2]

- Advertisement -spot_imgspot_img
Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news
- Advertisement -spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ