16.3 C
London
Monday, October 3, 2022

Σύνδρομο Guillain-Barré: Αυτή είναι η σύνδεσή του με τον κορωνοϊό

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

[ad_1]

Μεγάλη κουβέντα φέρεται να έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες γύρω από το σύνδρομο Guillain-Barré, που πυροδότησε η περίπτωση της 40χρονης νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανότερο η νευρολογική αυτή πάθηση να προκληθεί από τον ίδιο τον ιό παρά από το εμβόλιο.

«Σε όλο τον κόσμο ως σήμερα έχουν γίνει 150 εκατ. εμβόλια. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτή η επιπλοκή. Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ έχει επίσημη οδηγία ότι όσοι έχουν περάσει Guillain-Barré στο παρελθόν, οφείλουν να εμβολιαστούν, γιατί αν κολλήσουν κορονοϊό, έχουν οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Guillain-Barré» διευκρίνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης, κατέστησε σαφές πως «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 και του συνδρόμου Guillain-Barré», ενώ είναι πιθανότερο να το προκαλέσει ο κορονοϊός.

Τι είναι ωστόσο το σύνδρομο Guillain-Barré;

To σύνδρομο Guillain-Barré είναι μία βαριά νευροπάθεια, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως στο 60% των περιπτώσεων με κατάλληλη θεραπεία. Ένα 5% μπορεί να καταλήξει, ενώ ένα 15% μπορεί να έχει μία μέτρια ή σοβαρή αναπηρία και το υπόλοιπο 20% κάποια πολύ ήπια νευρολογικά ζητήματα, τα οποία δεν θα επηρεάζουν καθόλου την καθημερινότητά και τη λειτουργικότητα ενός ατόμου.

«Υπάρχουν κάποιες πολύ ασθενείς συσχετίσεις ότι κάποια εμβόλια (άλλα όχι για COVID) μπορεί σαν παρενέργεια να έχουν το Guillain-Barré, αλλά αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η ίδια η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης ή τον SARS- CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID έχει πολύ πιο ισχυρή συσχέτιση με την εκδήλωση Guillain-Barré από το εμβόλιο», ξεκαθάρισε ο κ.Τσιβγούλης.

Τα συμπτώματα του Guillain-Barré

Το σύνδρομο Guillain-Barré, «GBS», είναι μια ταχεία μυϊκή αδυναμία που προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως πόνος, μυϊκή αδυναμία και περίεργη αίσθηση, ενώ ξεκινούν από τα πόδια και τα χέρια, πριν εξαπλωθούν στους βραχίονες και στο άνω μέρος του σώματος και από τις δύο πλευρές.

Τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε ώρες έως και μερικές εβδομάδες.

Σε προχωρημένο στάδιο, η νευρολογική αυτή διαταραχή μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή, καθώς περίπου το 15% των ασθενών εμφανίζουν αδυναμία στην αναπνοή.

Παράλληλα, διαταράξεις στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Άγνωστη η αιτία για το σύνδρομο Guillain-Barré

Αντίθετα με τις αιτίες της εμφάνισής του, ο μηχανισμός του συνδρόμου είναι γνωστός. Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προσβάλλει λανθασμένα τα περιφερειακά νεύρα και βλάπτει τη μόνωση μυελίνης (λιποειδής ουσία που περιβάλλει το νευράξονα των εμμύελων νευρικών ινών) τους, σύμφωνα με τη Wikipedia.

«Μερικές φορές αυτή η ανοσολογική δυσλειτουργία προκαλείται από μια λοίμωξη ή, λιγότερο συχνά, από χειρουργική επέμβαση και σπάνια από εμβολιασμό. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα, του αποκλεισμού εναλλακτικών αιτίων και υποστηριζόμενη από δοκιμασίες όπως μελέτες αγωγιμότητας νεύρων και εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού», προστίθεται.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το σύνδρομο Guillain-Barré είναι σπάνιο, ενώ κάθε χρόνο εμφανίζονται μία με δύο περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, χωρίς να “προτιμά” κάποιο από τα δύο φύλα. Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τους Γάλλους νευρολόγους Ζορζ Γκιγιέν και Ζαν Αλεξάντρ Μπαρέ, οι οποίοι μαζί με τον Γάλλο γιατρό Αντρέ Στρολ αναφέρθηκαν σε αυτό για πρώτη φορά το 1916.

[ad_2]

- Advertisement -spot_imgspot_img
Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news
- Advertisement -spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ